We hebben veel te danken aan de natuur. Van de kop koffie die ons ‘s ochtends wakker maakt, tot het boek waar we in lezen voordat we gaan slapen. We kunnen dus maar beter goed voor haar zorgen! Dat doen we onder andere door van onze tuin een natuurvriendelijke en biodiverse omgeving te maken. Ben jij gezegd met een stukje eigen grond? Lees dan even mee!
Kleine tuinen zijn even belangrijk
Wat betekent biodiversiteit ook alweer? We leggen het hier uitgebreid uit, maar in het kort verwijst het naar de mate van variatie in leven. De verschillende soorten planten, dieren en micro-organismen, maar ook de ecosystemen zoals moerassen en woestijnen, vormen samen een levende en productieve natuur. Dit alles samen is nodig schoon water, een vruchtbare grond en een stabiel klimaat.
Mocht jij nou een van de gelukkige eigenaren zijn van een tuin, dan heb je dus de mogelijkheid om bij te dragen aan een gezondere planeet. Hoe klein je tuin ook is! Zelfs op postzegelformaat-tuintjes vind je per vierkante meter gemiddeld minstens evenveel soorten als in veel grotere tuinen, dus ze zijn even belangrijk voor de biodiversiteit.
70 procent minder insecten
Sinds 1990 zijn de populaties wilde dieren in Nederland gehalveerd en is er een afname geweest van te insectenpopulatie van zo’n 70 procent. Vooral op het platteland zie je een achteruitgang van veel insectensoorten, doordat hun leefgebieden verdwenen zijn. Ook zijn er soorten compleet uitgestorven en staan er allerlei soorten op de rand van uitsterven.
Wat betekent biodiversiteit eigenlijk en wat kun jij daaraan bijdragen?
Gelukkig kunnen tuinen een deel van de oplossing zijn. Door tuinen en balkons te vullen met planten die goed zijn voor insecten, kunnen we samen bijdragen aan het stoppen van de neergang. En dan hebben we het niet over de exotische, gecultiveerde planten in onze tuinen, die lang en groots bloeien, want veel insecten in Nederland hebben daar niet zoveel aan.
- Plant inheemse planten
We hebben het over inheemse planten. Dat zijn planten die van nature in een bepaald gebied groeien en zijn cruciaal om de insectenafname in Nederland terug te dringen en de biodiversiteit te bevorderen. Insecten zoals wilde bijen en vlinders zijn vaak afhankelijk van inheemse vegetatie voor hun voedsel en voortplanting.
Om het voor iedereen wat makkelijker te maken, heeft Sprinklr kant en klare pakketten met inheemse planten gemaakt: een pakket dat geschikt is voor plekken met zon (meer dan 6 uur volle zon per dag) én een pakket voor plekken met half-zon (tussen 3 – 6 uur zon per dag). Stuk voor stuk biologische gekweekt en verkrijgbaar in een kleine variant (9 planten) en een grote variant (15 planten).
- Zorg voor water in je tuin
Water is erg goed voor meer dierenleven in je tuin. Dit kan zijn in de vorm van een mooie vijver, maar een teil of emmer werkt ook al goed mee. Als je een vijver hebt, neem dan geen vissen, want die zullen alles opeten wat in het water beweegt. Laat waterplanten zoveel mogelijk op een natuurlijke manier groeien.
Onderzoek: de biodiversiteit gaat rap achteruit. Wat kunnen we eraan doen?
Daarnaast is het belangrijk dat je in ieder geval één kant van de vijver schuin laat aflopen, zodat allerlei diertjes de vijver makkelijk kunnen verlaten of juist bereiken. Denk aan vogels die het heerlijk vinden om zich in laag water te wassen. En als je stenen legt in een ondiep gedeelte, kunnen bijen daarop landen als ze komen drinken.
- Maak je eigen compost
Wat ook bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin is een composthoop. Het is een waar paradijs voor veel dieren, want het krioelt er van de vormen, inheemse schimmels, bacteriën en nog veel meer. En het mooie is, al het (snoei)afval uit je tuin kun je zelf ook weer hergebruiken als compost.
Daarmee houd je de bodem van je tuin gezond en heb je vrijwel geen afval meer. Dit is pure winst en stukken duurzamer, want het scheelt je heel wat ritjes naar het afvalbrengstation.
Naast deze 3 tips zijn er nog talloze dingen die je kunt doen om je tuin biodiverser te maken. We zetten er een paar voor je op een rij:
Plant planten die ‘echte’ bloemen hebben en plant de bloemen in flinke groepen, niet hier en daar een enkel exemplaar.
Zorg dat er het hele jaar door bloemen bloeien in je tuin, gaande van sneeuwklokjes en helleborussoorten in de winter, tot klimop in het late najaar.
Zorg dat je bloemen hebt van allerhande vorm: open en vlak (margriet-vormig) voor kevers en zweefvliegen, buisvormig en moeilijker bereikbaar (lipbloemigen, zoals salie, munt, hyssop en andere kruiden) voor bijen en insecten en nachtbloeiend (kamperfoelie) voor motten.
Plant, vooral in kleine tuinen, planten met een lang bloeiseizoen. In kleine tuinen is het daarom zeker zinvol om een border met éénjarigen te voorzien, die weliswaar meer werk vragen, maar veel langer bloeien dan de meeste vaste planten.
Wees niet al te netjes en ruim niet alle bladeren op. Vooral in de herfst mag je ze gerust laten liggen, want ze dit is een paradijs voor planten en dieren.
Laat ook eens een stukje tuin verwilderen. Zeker in een wat grotere tuin kan dit makkelijk. Je zult versteld staan van de metamorfose die er in je grasmat plaatsvindt.
Maak een insectenhotel, waar insecten zoals lieveheersbeestjes en vlinders veilig in overwinteren. Hier vind je een heleboel leuke tips om zo’n hotel te maken.
Zorg goed voor de vogels in je tuin. Geef ze het hele jaar te eten en (schoon water!) te drinken. En hang een nestkastje op zodat ze een plek hebben om te broeden.