Buurttuinieren

Een van de leukste trends van dit moment vind ik het buurttuinieren. Samen met buurtbewoners een wijk groener en vrolijker maken geeft veel plezier en gezelligheid. Het is een leuke manier om de buren te leren kennen, een goede buur is immers beter dan een verre vriend, nietwaar?

Maar het is ook nuttig, omdat onze leefomgeving vaak veel te veel ‘versteend’ is. Daardoor kan het hemelwater niet goed weg, waardoor overstromingsgevaar reëel is, zeker nu het door klimaatverandering vaker en harder gaat regenen. Tegels eruit, planten erin dus. Dat is ook nog eens goed voor de bijen en vlinders!

Buurttuinieren kan al klein beginnen, bijvoorbeeld met het aanpakken van de boomspiegels (de open ruimten in de stoep rond een boom). Vaak zijn dit plekken waar vuil slingert en honden hun behoefte doen. Een beetje extra aandacht fleurt deze plekken op tot leuke mini-tuintjes!

Als u en uw buren een buurttuin willen aanleggen, vergeet dan niet de gemeente erbij te betrekken. De meeste gemeente zullen er blij mee zijn en sommige hebben zelfs budget om bloemen en planten aan te schaffen!

Lodewijk Hoekstra