Tuinieren is vooruitzien. Dat betekent dat u deze maand al voorbereidingen kunt gaan treffen voor het volgende seizoen. De herfst is immers het ideale moment om struiken te verplaatsen en bomen te planten. En natuurlijk kunnen de voorjaarsbollen de grond in.

Bij het planten van bollen kan er niet zo veel misgaan. Wanneer u bollen gaat planten, let u er dan wel even op het puntje van de bol naar boven wijst en de worteltjes naar onderen. Kleine bolletjes (van bijv. Sneeuwklokjes of Blauwe Druifjes) plant u ongeveer één vinger diep, grote bollen ongeveer 10-15 centimeter diep. Plant op een plaats waar straks de lentezon schijnt en geef na het planten een beetje water.

Wist u trouwens dat ook vlinders, bijen en hommels dol zijn op bloembollen? Helaas gaat het slecht met deze insecten, onder meer vanwege het gebruik van gif in de landbouw. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook biologische bollen die zonder chemicaliën gekweekt zijn. Dus wanneer u bollen koopt, kies dan voor biobollen. Die zijn beter voor mens en milieu!

Lodewijk Hoekstra