Natuurinclusief bouwen begint in je eigen tuin. Maar liefst 40% van de particuliere tuinen in Nederland is versteend. Die verstening zorgt niet alleen voor het verlies van biodiversiteit. Het zorgt er ook voor dat water beperkt kan worden afgevoerd. Bij een flinke piekbui zorgt dat voor overbelasting van het riool met kans op waterschade als gevolg. Die extreme weersomstandigheden zullen in de toekomst steeds vaker voorkomen. En daar horen ook de hittegolven bij die jouw betegelde tuin omtoveren tot gloeiplaat en zo onleefbaar maken in de zomer.

Het vergroenen van je tuin biedt uitkomst voor deze problemen. Een natuurinclusieve tuin zorgt voor een aangenaam leefklimaat, bergt water en zorgt voor meer insecten, vlinders en vogels. Bovendien is zicht op groen ook nog eens bewezen beter voor werkprestaties en je gezondheid. En wist je dat de waarde van je huis met een groene tuin zo’n 10-15% kan stijgen? Het eerste wat dan vaak wordt geroepen is: ‘Maar dan moet ik dat allemaal gaan onderhouden.’ Gelukkig is een natuurinclusieve tuin juist onderhoudsvriendelijk, mits je maar de juiste keuzes maakt. Plus: je profiteert dan wél van alle baten die het oplevert. Hieronder daarom 5 eenvoudige tips om hier direct mee aan de slag te gaan. 

  • Plant een boom; Een boom verkoelt de directe omgeving, bergt water en filtert de lucht.  Ze leveren ook voedsel, bescherming en nestgelegenheid voor dieren. 
  • Vervang tegels voor groen; Bijvoorbeeld door een struik, haag of vaste planten aan te planten. Zorg voor zoveel mogelijk variatie. In soorten maar ook in de gelaagdheid. 
  • Verticaal groen; Gevelgroen heeft naast dat het er mooi uitziet ook een luchtzuiverende en isolerende functie. Het biedt ook voedsel, bescherming en nestgelegenheid voor dieren. Ga bij voorkeur voor grondgebonden soorten.
  • Laat blad liggen; Een bladlaag werkt isolerend zodat planten beschermd worden tegen vorst. Veeg het dus gerust de borders in. Daar profiteren dieren zoals egels en insecten ook nog van. Daarnaast zet het bodemleven het blad ook om in voedingsstoffen voor de bodem.  
  • Faunavoorzieningen; Help dieren een handje door een nestkast te plaatsen. Of het nu om vogels, vleermuizen, insecten of kleine zoogdieren gaat, zorg dat je de juiste kast op de juiste wijze plaatst. Hier is veel over te vinden op het internet! (Vogelbescherming, Vlinderstichting, RAVON, SOVON etc.)

Geen groene vingers? Geen nood! Er zijn genoeg duurzame hoveniers die je kunnen ontzorgen bij het onderhoud van je tuin. Kies dan wel voor een bedrijf dat kennis heeft van natuurinclusief onderhoud. Deze hoveniers zijn bekend onder de naam NL Professionals. Vind hier een NL Professional bij jou in de buurt.

Meer Groene Tips?

Bekijk de website van de Week van de Groene Tuin